Hvad er alopeci?

Alopeci, der også er kendt under navnet skaldethed er en fysiologisk proces der indebærer for tidligt hårtab og manglende regenerering af håret. Det er mest synligt i hovedbunden, selvom det kan finde sted på hvilken som helst del af kroppen, hvor der gror hår. På nuværende tidspunkt udgør skaldethed op mod 25 % af de dermatologiske konsultationer og er ikke længere et problem, der først og fremmest rammer mænd. Den kvindelige alopeci er steget meget i de senere år; en lille procentdel ses hos kvinder mellem 20 og 30 år medens 30% af kvinderne mellem 40 og 60 og lider af for tidligt hårtab eller alopeci.

Med alderen, mister såvel kvinder som mænd hårets tykkelse. Mændene udvikler den typiske form for skaldethed, der er forbundet med tilstedeværelsen af testosteronet (det mandlige kønshormon), hos kvinderne er udvikler skaldetheden sig i et mere upræcist mønster. Hårtabet er i de fleste tilfælde gradvist og begrænser sig til hovedhåret.

Den typiske arvelige tendens til skaldethed påvirker 25 % af mændene under 30 år og 50 % af mænd under 60 år. Det vurderes at mellem 94-96 % af alle hvide mænd i postpuberteten, allerede viser tegn på høje tindinger og næsten 50 % vil miste håret på issen, hvis ikke de gør noget for at forhindre det. Blandt personer af afrikansk eller asiatisk afstamning er skaldethed mindre udbredt.

Vi bør tage i betragtning at antallet af hår hos voksne er ca. 100.000 og at hvert hår har forskellig vækstcyklus. Den første fase, anagen-fasen (cellernes vækstfase) varer mellem 2 og 6 år, hvor håret vokser 1-2 cm. om måneden. Derefter følger katagen-fasen (cellernes hvilefase) der varer ca. 3 uger. Til sidst træder håret ind i den sidste fase, telogen-fasen (afstødningsfasen), som varer mellem 3 og 4 måneder (man taber umærkbart 80-100 hår dagligt). Efter at hårene igennem 6 måneder er faldet af, begynder nye hår at vokse, samme sted som det mistede hår. Hvis man lider af skaldethed eller alopeci, vil der imidlertid være en manglende udskiftning af hår. Normalt vil der være flere hår i vækstfasen end i afstødningsfasen (ca. 85 % af hovedbunden er i vækstfasen imod de resterende 15 %, der ikke er det), man mister som før nævnt op mod 100 hår om dagen.

Hårets vækst

Der kan være mange årsager til hårtab. Blandt disse faktorer findes: følelser (stress, pressede situationer), infektioner (især i forbindelse med høj feber), fejlernæring (heriblandt strenge diæter og blodmangel etc.), endokrinologiske lidelser (forandringer i skjoldbruskkirtlen), overdreven brug af kosmetiske produkter til håret, fødsler og mange andre hyppige faktorer.

Hårtabet kan ikke altid forbindes med en af disse faktorer, i nogle tilfælde, som ved fødsler, høj feber eller diæter, ses hårtabet efter 3-6 måneder.

Earn 38Kr as a welcome gift! Subscribe and enjoy NOW 38Kr off and many more offers.