E-book

Nutrición

Ernæring

For at håret skal forblive sundt, kunne regenerere sig eller beholde den balance som det har brug for, er der en række næringsstoffer der giver det den nødvendige styrke og kraft for at det kan skinne med vitalitet og for at undgå forandringer der gør det for fedtet eller for tørt.

Planterne kan give dem, der overvejende foretrækker en kost, hvor de for næring fra fødevarer med en vegetabilsk base, alle de komponenter de har brug for som vi vil komme nærmere ind på senere. Du bør ikke børste dit hår, da dette kan forværre hårtabet. Brug i stedet en kam med brede mellemrum mellem tænderne og hold altid hovedbunden ren.

Hvordan man forbedrer håret

Den vanlige hårvask bør finde sted mindst 2 gange om ugen. Shampooen bør ikke indeholde detergenter, de bedst egnede shampooer er de er neutrale der kan anvendes selv til dagligt brug hvis det er nødvendigt.

Efter at man har svømmet på stranden eller i en swimmingpool bør man vaske sit hår for at fjerne rester af salt eller klor da disse udtørrer håret meget.

cabellos

Det anbefales at man reder sig med kamme med store mellemrum mellem tænderne og ikke overdriver brugen af hårtørrer, som opvarmer hovedbunden for meget, eller af hårfarve, lakker eller voks.

Dagligt gennemføre 2-3 minutter øvelser med hovedet nedad for at fremme blodtilførslen til hovedbunden. Ved at støtte sig op ad en væg anbringes kroppen i en vertikal postion med hovedet nedad og benene op.

Det er fordelagtigt have en sund kost, rig på naturlige næringsstoffer med en varieret indtagelse af grøntager og undgå animalske næringsstoffer fra meget fedt kød, skaldyr mm.

Undgå så vidt muligt at blive stresset. Til dette kan du gennemføre en eller anden form for afslapningsaktivitet, der hjælper dig til at overvinde stress. At have en god søvn medvirker til at holde håret i god stand.

Vidste du at…?

Overhuden kan forsvinde helt eller delvis i tilfælde af sygdomme i håret, kosmetiske behandlinger, ultraviolet strålebehandling og andre faktorer.

Hårets karakteristika afgøres af den måde, hvorpå det kommer frem fra hårsækken i hovedbunden: Hvis hårsækken er placeret vertikalt i hovedbunden vokser håret glat. Hvis det er placeret skråt eller buet vil håret derimod være bølget.

Der findes ikke hvidpigmenteret hår. Hvidt hår er i virkeligheden gennemsigtigt, det der sker, er at lyset kastes tilbage med denne farve, når de mange lag hår ligger oven på hinanden. Et klart eksempel er det klare cellofan, der ser hvidt ud når det er rullet sammen.

Håret har en levetid på maksimalt 3 år, derefter falder det af og bliver skiftet ud med et nyt. Vi mennesker ”skifter pels” ligesom dyrene, langsomt men kontinuerligt eftersom vi taber mellem 50 og 100 hår hver dag.

At klippe håret eller barbere det af, får det ikke til at vokse hurtigere. At svide spidserne forhindrer heller ikke tabet af vitale stoffer, da håret uden for hårsækken er dødt. Af denne grund gør det ondt at trække hårdt i en tot hår, fordi håret har rødder, at klippe håret forårsager derimod ingen smerte.

Når skaldetheden er for fremskreden eller ikke kan standses, må man ty til parykker. Nettet kan ikke ses da det er lavet af et syntetisk materiale der bliver usynligt i kontakten med hovedbunden. De moderne parykker kan vaskes, man kan sove med dem og gå med dem i flere dage uden at det er nødvendigt at tage dem af.

Man bør undgå…

Vaner der accelerer hårtabet er:

 • Indtagelse af tobak, alkohol eller kaffe
 • En ubalanceret ernæring, med for meget sukker, mættede fedtsyrer og friture der besværer blodcirkulationen til hårrodden og begunstiger fremkomsten af skæld og kløe.

Du kan prøve…

Der er to opskrifter med sesam (der beskytternyrerne) som der hjælper dig med at styrker håret:

 • Rist 3 gr. sesam i 5-10 minutter og kog 2 gr. grøn te. Drik infusionen en dagligt.
 • Rist to teskefulde sort sesam og tag det sammen med tog valnødder hver morgen på tom mave igennem et par måneder.

Behandling til at bekæmpe skaldethed

Kog spiseskefulde padderokke. 7 spiseskefulde rosmarin. 7 spiseskefulde brændenælde. Sig det og skyld håret, derefter vaskes håret med end shampoo der indeholder rosmarin, hvis det er muligt. Masser hovedbunden med vandet. Tør ikke håret med hårtørrer. Det er også en god idé at bruge en aloe vera shampoo, vaske håret med en blanding af 2 spiseskefulde hvidt ler og skylde det i kamille eller rosmarin, kokosolie, kanel i pulverform udkog fra røllike, saften fra friske nælder, udkog fra basilikum eller saften fra burre.

Massage med havebrøndkarse

Lav juice af 100 gr. havebrøndkarse og anvend saften direkte i hovedbunden. Masser hovedet godt og lad det virke i 30 minutter. Vask derefter håret med normal shampoo. Du kan påføre dig denne kur op til to gangen ugentligt.

Olie og valnød

Hæld ca. 250 cl. oliven olie i en kop og tilsæt 7 pillede knuste valnødder. Lad det hvile i 7 dage på et køligt og tørt sted, men glem ikke at røre rundt i det hver aften. Fra og med den 7. dag væd fingrene i olien og påfør den i hovedbunden med en let massage. Efter 3 timer kan du vaske håret. Gentag massagen tre gange om måneden.

Balsam af løg

Bring en liter vand i kog og tilsæt et skrællet løg. Når løget er blødt og vandet er reduceret til halvdelen, sig da saften der er kommet ud af dette i en doserer. Påfør dig denne løgbalsam hver aften med en let massage og lad det virke til næste dag. Gentag dette gennem 7 dage og hold 14 dages pause, hvis det er nødvendigt at gentage behandlingen.

Tips til at bekæmpe hårtabet

 • Udsæt ikke håret for, for meget sol. At dyrke stranden havvandet og vandet fra floder for meget hæmmer hårets vækst.
 • Undgå hårgelé, voks og andre kemiske og kommercielle skønhedsprodukter til håret, eftersom disse fremmer hårtabet. Find naturlige produkter til at pleje dit hår.
 • Børst ikke dit hår fordi dette kan forværre hårtabet. Brug kamme med brede mellemrum mellem tænderne oghold hovedbunden ren, på denne måde undgår du at hårsækkene tilstoppes.
 • Undgå overdreven brug af kasketter, hatte og tørklæder, da disse forhindrer iltningen at dit hår.
 • Undgå at bruge hårnåle, elastikker og andet tilbehør til at samle håret fordi de tvinger og skader håret.
 • Farv ikke dit hår med kemisk farve der fremprovokerer hårtab.
 • Undgå brugen af hårtørrer. Tør, så vidt det er muligt, dit hår på en naturlig måde eller lad det lufttørre.
 • Prøv at bekæmpe stress. Det er velegnet til at undgå sammentrækninger af blodkarrene der tilfører næringsstoffer til hårsækkene, eftersom dette ville forårsage mangel på næringsstoffer i hovedbunden og et øget hårtab.
Earn 38Kr as a welcome gift! Subscribe and enjoy NOW 38Kr off and many more offers.