Årsager til skaldethed

Der er mange faktorer der kan fremkalde hårtabet, men de mest udbredte er genetisk prædisposition og alder. Andre mindre udbredte årsager er:

Gener

Genetiske årsager: Skaldethed er ofte forbundet med arvelighed fra en forælder, når dette er tilfældet, er processen irreversibel. Faktorer som søvnmangel eller følelsesmæssig stress accelerer hårtabet. Der findes også genetisk alopeci, der er temmelig enkeltstående, hvor en person er skaldet fra fødslen.

Hormoner

Hormonelle problemer: Forhøjede testosteronniveauer, problemer med skjoldbruskkirtlen, æggestokkene, hypofysen og binyrerne forårsager også hårtab.

Næringsmæssige problemer

Næringsmæssige problemer: Underernæring, vitaminmangel, blodmangel og problemer med optagelsen af næringsstoffer og sygdomme som anoreksi, påvirker direkte hårets udvikling. På samme måde kan proteinmangel eller fedtmangel, der er karakteristisk ved personer der følger en streng diæt med henblik på at slanke sig, fremprovokere samme resultat.

Kemiske og farmakologiske produkter

Kemiske og farmakologiske produkter: Brugen bestemte kemiske produkter så som kemoterapi, der anvendes til behandling af cancer, indtagelsen af visse medikamenter som for eksempel betablokker (β-blokker), der er beregnede til hjertesvigt, kan fremprovokere hårtab. Visse antidepressive midler har samme effekt.

Psykiske årsager

Psykiske årsager: Psykiske årsager: I mange tilfælde kan personlige angstsituationer, ubehagelige følelsesmæssige tilstande og svær fysisk eller psykisk stress forårsaget af forskellige faktorer som feber, blødninger, fødsler osv. udløse skaldethed.

Earn 38Kr as a welcome gift! Subscribe and enjoy NOW 38Kr off and many more offers.