Forskellige former for skaldethed

Skaldethed kan deles op i forskellige former, afhængigt af hvilket årsager der har fremprovokeret dem. For at bestemme årsagerne præcist, anbefales det at man gennemfører både en psykologisk og en fysisk undersøgelse af patienten, og hvis det det er muligt, også en biopsi af hovedbunden.

Nu om dage påvirker skaldetheden kvinder såvel som mænd og man kan derfor tale om 2 former for skaldethed:

  • Kvindelig skaldethed:

Den er mindre udbredt end den mandlige skaldethed og derudover har den andre karakteristika. Der er statistikker der peger på at mellem 28-30 % af kvinderne er påvirket af denne. Ved denne form for skaldethed ses hårtabet i panden, siderne og/eller issen. I meget sjældne tilfælde munder den kvindelige skaldethed ud i fuldstændigt hårtab. De væsentligste årsager er: genetisk prædisposition, forandring i niveauet af de endokrine hormoner (androgener) og årenes gang, men også arbejdet, nerverne, stress og tilmed kosten kan forårsage kvindelig skaldethed. Til trods for at den har mange ligheder med mandlig skaldethed, er kvindelig skaldethed æstetisk set meget forskellig. For at klassificere den korrekt, anvender vi Ludwig skalaen, som gør det muligt at se den kvindelige skaldetheds udvikling trin for trin:

Calvicie femenina
  • Mandlig skaldethed:

Den mandlige skaldethed er den mest udbredte form for hårtab hos mænd. Normalt følger det en typisk udvikling i hårgrænsen, der rykker gradvist tilbage samtidigt med at hårene i issen bliver tyndere, i andre tilfælde mister personen håret i hele hovedbunden. Som regel skyldes skaldetheden genetisk arv og er karakteriseret ved at det starter i panden, siderne eller issen. Hårtabets udvikling afhænger af den enkelte.

Norwood skalaen gør det muligt at klassificere graden af skaldethed eller androgenetisk alopeci, AGA. Den anvendes som hovedregel til at klassificere mandlig AGA:

Earn 38Kr as a welcome gift! Subscribe and enjoy NOW 38Kr off and many more offers.